Ervaringen delen helpt!

Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt helpt mensen om beter om te gaan met ziekte en tegenslag. Dat is bekend. Ook GGz Zuyderland is ervan overtuigd dat lotgenotencontact patiënten in psychische nood kan helpen bij het herstel. In 2013 richtte Zuyderland daarom steunpunt herstel en ervaringsdeskundig toentertijd en nu Leven in Verandering (LIV) op. Een plek waar kwetsbare mensen vanuit een visie gebaseerd op herstel ondersteunende zorg en positieve gezondheid ondersteuning kunnen krijgen tijdens hun herstelproces en hen de mogelijkheid geboden wordt zich te kunnen ontwikkelen als ervaringswerker door coaching, opleiding en het delen van kennis.


Eén van de ervaringswerkers van Zuyderland is Kars Wuisman. In 2010 had de chemisch technoloog en bedrijfskundig ingenieur zijn laatste psychose. Tijdens de Businessclub vertelt hij hoe hij met zijn ziekte leerde omgaan. “Werken als manager gaat niet meer. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik wist van mijn kwetsbaarheid mijn kracht te maken.”


Daarvoor moest Wuisman eerst zijn ‘verlies nemen’ en zijn ‘kwetsbaarheid accepteren’. “Vervolgens is het belangrijk om te weten wat nog je doelen, ambities en passies zijn”, vertelt hij. “En vooral: om het stigma te doorbreken dat je als psychiatrisch patiënt door de maatschappij en jezelf wordt opgelegd. Ik zet mijn ervaringen nu in om anderen te steunen. Het mooie is: een ander helpen geeft ook míjn leven weer zin en voldoening. Als ervaringsdeskundige voor GGz Zuyderland kwam ik weer stevig in het zadel terecht. Nu is het zaak koers te houden.”


Psychiatrische zorg ín en buiten het ziekenhuis

Hoe ziet de Geestelijke Gezondheidszorg er binnen Zuyderland Medisch Centrum eigenlijk uit? “Het mooie aan GGz Zuyderland is dat we zowel ziekenhuiszorg leveren voor ernstige, complexe psychiatrie als Specialistische & Basis zorg via poliklinische of ambulante behandelingen.

Zuyderland GGz heeft een eigen medisch psychiatrische opname-afdeling met 46 bedden in Sittard voor mensen die psychisch zo ziek zijn dat thuis behandelen geen optie is. Daarnaast is er in de binnenstad van Sittard een Hostel met nog eens 26 bedden. GGz Zuyderland werkt vanuit 10 locaties in Sittard, Heerlen, Kerkrade en Brunssum. Er werken 410 medewerkers. Per jaar worden er 4.000 volwassenen en 1.000 kinderen behandeld.