Businessclub Zuyderland zoomt in op Geestelijke Gezondheidszorg

Het afgelopen jaar kreeg één op de vijf mensen te maken met een psychische aandoening. Angst en depressie komen het vaakst voor. De vraag naar goede psychiatrische zorg zal komende jaren alleen maar stijgen. Genoeg reden voor de Businessclub Zuyderland om dit keer in te zoomen op de afdeling Geestelijke Gezondheid (GGz) van Zuyderland.

Zuyderland blinkt uit met

twaalf topklinische functies

“Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen heeft de meeste topklinische zorgfuncties van alle niet-academische ziekenhuizen in Nederland”, vertelt een trotse bestuurder Roel Goffin tijdens het openingswoord in Sittard. Die erkenning volgt na een nieuwe accreditatie voor vijf jaar als Topklinisch Ziekenhuis. Een STZ-ziekenhuis levert behalve basiszorg ook excellente topzorg die niet elk ziekenhuis mag aanbieden.

Voor het eerst is er ook een overzicht over hoeveel en welke topklinische zorgfuncties de in totaal 26 STZ-ziekenhuizen in ons land leveren. Met twaalf topklinische zorgfuncties scoort Zuyderland het hoogst van alle STZ-ziekenhuizen. Goffin: “Voor mij een teken dat de fusie tussen de locaties Heerlen en Sittard geslaagd is. Twaalf topklinische topfuncties betekent dat we kwaliteit leveren en onze zorg voortdurend verbeteren.”

Veel nieuws ging afgelopen maanden ook over de financiële situatie van Zuyderland. Terwijl het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen failliet werden verklaard, verscheen het jaarrapport over de financiën van algemene ziekenhuizen. Onderaan die lijst staat Zuyderland. Is dat reden tot zorg? “Nee”, zegt Goffin beslist. “Het rapport is schnee von gestern, gebaseerd op ons jaarverslag 2017, en met een vereenvoudigde voorstelling van zaken. Door grote investeringen hebben we hoge schulden. Dat klopt. Maar die worden keurig netjes afbetaald. Zuyderland schrijft nu zwarte cijfers en trekt die lijn door in 2019. Met zorgverzekeraar CZ sloten we net een tienjarig contract af. Over de continuïteit en stabiliteit van het ziekenhuis maken wij ons dus absoluut geen zorgen.”

Fun voor kids

Als lid van Businessclub Zuyderland is het natuurlijk best leuk om te horen wat er met de jaarlijkse financiële bijdrage gebeurt. In 2018 investeerde Zuyderland onder meer in een fun-website voor de kinderafdeling. “De site is puur en alleen bedoeld voor afleiding en plezier”, licht kinderarts Barbara Vernooy toe. “Er staan populaire en educatieve spelletjes op. En aan de hand van het aaibare zebra-icoontje ‘Zuydie’ wordt leuke, luchtige informatie verstrekt over de kinderafdeling.” De doelgroep zijn kinderen tot 10 jaar. Mogelijk breidt Zuyderland de site in de toekomst uit met laagdrempelige, medische informatie.