Achter de schermen...

Dat Zuyderland Medisch Centrum voorop loopt met de behandeling van longziekten, is te zien tijdens de rondleiding op diverse afdelingen. Artsen werken er volgens de nieuwste inzichten met de aller-modernste medische apparatuur.

Veel weten met weinig onderzoek

“Met zo weinig mogelijk belastend onderzoek, proberen we zoveel mogelijk aan de weet te komen”, vertelt longarts Frank Custers. De geavanceerde echoapparaten EUS en EBUS vormen een belangrijke doorbraak in longonderzoek. Via de mond en keel gaat een flexibele slang richting luchtpijp of slokdarm. Aan het einde van het slangetje zit een echo apparaat dat opnames maakt. Hiermee kan weefsel uit lymfklieren tussen en in de longen worden afgenomen.

Daarnaast kunnen structuren aangeprikt worden die langs luchtwegen, slokdarm en maag gelokaliseerd zijn. Artsen streven ernaar om met zo weinig mogelijk onderzoek zo veel mogelijk te weten te komen om tot een afgewogen keuze te komen voor de behandeling bij de patiënt met longkanker.

NIV-beademing helpt COPD-patiënten vooruit

COPD is één van meest voorkomende chronische longziekten, die wordt veroorzaakt door roken, mijnstof en fijnstof. Vanuit het mijnverleden heeft Zuyderland Heerlen veel expertise op het gebied van COPD. COPD-patiënten worden in Heerlen onder meer behandeld via niet-invasieve beademing (NIV).
Een belangrijke vooruitgang.


Een soort drukmasker helpt patiënten bij een COPD-aanval enkele dagen met vooral het uitademen. Het grote verschil met ‘echte’ beademing is dat patiënten niet meer met een buisje in hun keel op de Intensive Care (IC) hoeven te liggen. Patiënten kunnen blijven eten, drinken en spreken door het masker even af te zetten. Hiermee voorkomen we dat veel patiënten naar de IC toe moeten.



Nieuw leven met slaapmasker

Iedereen heeft wel eens een korte ademstilstand in zijn slaap. Als deze vaak en lang duren is er sprake van slaapapneu. Een vervelende aandoening waar mensen heel erg moe en futloos van worden. Het Snurk & Apneucentrum in Heerlen analyseert patiënten tijdens hun slaap. Een slaapmasker dat extra lucht in de keel blaast kan een oplossing zijn voor apneu. Patiënten die het gebruiken spreken zelfs over ‘een nieuw leven’.