Longarts Gerben Bootsma: 

“Immunotherapie is belangrijkste doorbraak in longkankeronderzoek”

Longkanker is een van de meest dodelijke ziektes. Maar dankzij een nieuwe immunotherapie blijft nu een groep longpatiënten (langer) leven. “De resultaten voor longkanker behandeling zijn revolutionair”, jubelt longarts Gerben Bootsma.

“Er is een kans dat longkanker met immunotherapie uiteindelijk een chronische ziekte wordt”, sluit Bootsma zijn lezing voor de Businessclub optimistisch af. “Ik ben al lange tijd longarts, maar dit is zonder meer de belangrijkste doorbraak in kankeronderzoek.” Let wel: immunotherapie is geen wondermiddel. Er gaan nog steeds veel mensen dood aan de ziekte. Maar wat we ook zien is dat in de 2e lijn al 30 procent van de in Zuyderland geselecteerde patiënten goed reageert op immunotherapie, deze patiënten blijven leven. De resultaten in de eerste lijn zijn nog veelbelovender.

Hoe het werkt?

Immunotherapie activeert simpel gezegd het eigen afweersysteem dat de kankercellen te lijf gaat. De nieuwe therapie richt zich dus niet op de tumor, zoals chemotherapie of bestraling, maar richt zich op het herkenbaar maken van de tumor voor onze afweer.


Sinds 2012 wordt het nieuwe geneesmiddel Nivolumab in het Oncologisch Centrum Heerlen reeds toegediend bij melanoom patiënten. Vanaf 2015 behoort Zuyderland tot één van de eerste twaalf ziekenhuizen in Nederland welke longkankerpatiënten met immunotherapie mag behandelen. Dat gebeurt iedere twee weken via een infuus. De bijwerkingen zijn over het algemeen minder dan bij chemo.