Een uitzonderlijk breed pakket aan trainingen en opleidingen

Zuyderland is niet zomaar een perifeer ziekenhuis, maar een van de 26 Samenwerkende Topklinische opleidings Ziekenhuizen (STZ) in Nederland. Artsen en verpleegkundigen kunnen daardoor kiezen uit een uitzonderlijk breed pakket aan trainingen en opleidingen. Wetenschappelijk onderzoek wordt gestimuleerd en ondersteund. Dat alles vanuit de intrinsieke motivatie om onze patiëntenzorg naar een hoger plan te tillen.


‘Opleiden en onderzoek is essentieel voor een aantrekkelijke werk- en leeromgeving en de beste patiëntenzorg’, luidt het devies van Zuyderland. Vanzelfsprekend biedt ons ziekenhuis vervolgopleidingen op het gebied van de meeste medische specialismen. Een belangrijke aanvullende opleidingstak is gericht op ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. Zo moet je denken aan cursussen Engels wetenschappelijk schrijven, literatuuronderzoek via Pubmed en workshops over de toepassing van Statistiek & Methodologie. En dat is vrij uniek voor een perifeer ziekenhuis.”

Tegelijkertijd worden arts-assistenten, co’s en semiartsen gestimuleerd om Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) te volgen. DOO ligt buiten het direct medische domein en heeft als doel artsen te voorzien van een breed perspectief. De basis voor DOO-onderwijs vormen de zeven competenties: organisatie, samenwerking, maatschappelijk handelen, medisch handelen, kennis en wetenschap, communicatie en professionaliteit. De trainingen belichten relevante, actuele onderwerpen, variërend van de behoeften van kwetsbare ouderen tot hoe houd ik een goede balans tussen werk en privé. DOO is een cruciaal en verplicht onderdeel in de medische vervolgopleidingen.


Verpleegkundigen kunnen kiezen uit een breed scala Evidence Based Practice (EBP)-trainingen. De basistraining gaat in op wat EBP is en hoe je een kritische houding kunt aannemen ten opzichte van je eigen verpleegkundig handelen. Waarom doen we de dingen die we doen en doen we die eigenlijk wel goed? In de EBP-vervolgtrainingen leren verpleegkundigen onder meer hoe EBP kan bijdragen aan gezamenlijke besluitvorming. Welke tips en tools zijn er om besluiten te beïnvloeden? En wat is de route om bijvoorbeeld bestaande protocollen te verbeteren op basis van EBP? Met uiteraard altijd als doel: betere kwaliteit van zorg voor onze patiënten in een goede werksfeer.


Binnenkort verschijnt een nieuwe opleidingsgids, houd Huisnet hiervoor in de gaten! Een deel van de aangeboden trainingen kun je via Leerplein plannen.

Heb je vragen? Mail leerplein@zuyderland.nl of bedrijfsopleidingen@zuyderland.nl.