Zuyderland biedt Topklinische Zorg

SEH: kloppend hart van het ziekenhuis

Gideon Latten (SEH-arts): “Werken op de Spoedeisende Hulp van het Zuyderland is iedere dag anders. Aan het begin van de dag weet niemand hoe deze gaat lopen. Passie, inspanning en teamwork heersen in dit kloppende hart van het ziekenhuis. Daardoor wordt er dag in, dag uit, de best mogelijke zorg geleverd.”

De drukst bezochte SEH van Nederland

Met 55.000 patiënten per jaar op de locaties Heerlen en Sittard-Geleen is de Spoedeisende Hulp (SEH) van Zuyderland de drukst bezochte SEH van Nederland. SEH-arts Linda Colen werkt er sinds september 2017. Dat is een bewuste keuze. “Ik ben hier opgeleid en na omzwervingen door binnen- en buitenland wilde ik graag weer in Zuyderland werken. Waarom? Deze SEH is bijzonder; vanwege de patiëntenpopulatie, de sfeer in het team, de stevige ambities en de uitstekende relatie met specialisten in het ziekenhuis.”

SEH: "Van een splinter in je vinger tot een ernstig ongeluk"

‘Nieuw medicijn maakt MS draaglijk’

Er zou niks, nul aan te doen zijn, kreeg Bas Weijmans te horen na de diagnose progressieve MS. Maar bij Zuyderland Medisch Centrum mocht hij meedoen aan een onderzoek naar een nieuw medicijn. “Nog elke dag dank ik God op mijn blote knieën. Ik zou ongeveer nu verlamd in een rolstoel moeten zitten. In plaats daarvan werk ik tachtig uur per week.”

Een boom van een kerel opent de deur van zijn houten huis, midden in de bossen van het Noord-Limburgse dorpje Swolgen. Zwarte jeans, spijkerhemd, ruige westernboots. Op de oprit staat een jeep schuin geparkeerd. Bas Weijmans (38) ziet eruit als een gezonde, sterke vent. “Maar schijn bedriegt”, glimlacht de ondernemer even later in zijn kantoor aan huis. “Ik heb een tas vol klachten. Elke ochtend word ik om half zes wakker van de pijn. Dan zijn mijn spieren zo stijf dat ik amper kan lopen. Staand douchen lukt niet meer. Ik ben extreem vermoeid, vergeetachtig en de helft van mijn lichaam is gevoelloos. Het klinkt misschien gek. Toch lukt het me om tachtig uur per week te werken: houten huizen ontwerpen is mijn passie.”

Bas Weijmans: "Ondanks MS werk ik tachtig uur per week"

ICUZON: samen op weg naar betere IC-zorg

Zuyderland MC is lid van het regionaal netwerk ICUZON (Intensive Care Zorg Zuidoost-Nederland). Hierin werken tien Limburgse en Brabantse ziekenhuizen samen op het gebied van intensive care. Het doel is dat de juiste patiënt (eerder) in het juiste IC-bed met het juiste IC-zorgniveau terecht komt. Met andere woorden: het optimaliseren van de zorg en het zo efficiënt mogelijk inzetten van de dure IC-zorg.


Chantalle Wolters, afdelingshoofd IC: “De samenwerking strekt zich uit over uiteenlopende terreinen. De IC’s van de verschillende ziekenhuizen nemen elkaars patiënten over als dat om kwaliteits- en/of capaciteitsredenen gewenst is. Er vindt regelmatig consultatie tussen de IC’s plaats en we ondersteunen elkaar wederzijds. We werken nauw samen op het gebied van transport van IC-patiënten, wisselen op vrijwillige basis intensivisten en verpleegkundigen uit, stemmen regionale protocollen af en organiseren regionale refereeravonden, complicatie- en obductiebesprekingen en wetenschapsdagen. Bovendien werken we samen in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Ook opleiding krijgt veel aandacht, zowel de opleiding tot intensisivisten, IC-artsen en –verpleegkundigen, als bij- en nascholingen.”


Trainingsprogramma SCOPE

Het programma SCOPE-Intensive Care verdient in dit verband een bijzondere vermelding. Chantalle: “SCOPE Intensive Care is een regionaal trainingsprogramma voor verpleegkundigen. De belangrijkste doelstelling is kennisdeling. Dat gebeurt door de deelnemers kritisch naar zichzelf en naar hun werkomgeving te laten kijken. IC-verpleegkundigen vergelijken zichzelf en de eigen IC-organisatie dus met IC-verpleegkundigen en –organisaties van andere ziekenhuizen. Dat levert waardevolle nieuwe inzichten op, waarmee we de zorg op alle IC’s kunnen verbeteren.”


Bijzondere initiatieven

Binnen de IC’s van Zuyderland lopen enkele bijzondere initiatieven met als doel de IC-zorg steeds verder te verbeteren. Chantalle: “In het project Reva IC werken we aan een plan en pilot om een aantal bedden in Sittard in te richten als IC-revalidatiebedden. Dit zijn IC-patiënten die een gespecialiseerde IC/MC benadering nodig hebben om van een IC rechtstreeks overgeplaatst te kunnen worden naar een revalidatiecentrum. Een tweede project is ‘Sleep for Success’ waarbij we in een pilot onderzoek willen doen naar het effect van gezonde voeding, aangepast licht met behulp van brillen en de mogelijkheid tot een powernap in de nachtdienst (in navolging van Jeroen Bosch Ziekenhuis). Dit project wordt nu opgezet om na de zomervakantie van 2018 uit te voeren.”