Marion Willemsen

Lachen is gezond!

Lekker lachen zonder reden. Hoe vaak doen we dat nog? “Veel te weinig,” zegt Marion Willemsen. “Terwijl lachen zo gezond is. Het helpt om contact te maken, dingen los te laten en zorgt voor een diepere ademhaling. Boven alles is lachen gewoon erg leuk, het geeft plezier.” Marion, van huis uit psycholoog/ psychotherapeut, geeft lachgymnastiek aan ouderen in drie Zuyderland Zorgcentra. Onlangs maakte ze ouderen in Glana aan het lachen.

‘Vrijwel iedereen gaat met tenminste een glimlach op het gezicht naar buiten.’

Bij lachgymnastiek (of lachyoga) gaat het om lachen zonder reden. “We gaan geen moppen tappen of zo, maar lachen in een groep door contact met elkaar te maken en oefeningen te doen.” Lachen zonder reden, is dat niet een beetje gemaakt? “In het begin van een sessie is dat absoluut het geval,” bevestigt Marion. “Maar het lachen wordt al heel snel daarna oprecht. Probeer het zelf eens. Geef iemand een hand en kijk hem of haar aan. Als je doet alsof je lacht (hardop: hahaha) wordt het snel daarna echt en aanstekelijk lachen. Ik begin elke sessie met contact maken. De deelnemers zitten in een kring, ik loop rond, noem iedereen bij naam en we maken een rondje waarbij iedereen dag zegt tegen elkaar, waarbij we elkaars naam noemen en welkom heten. We doen ademhalingsoefeningen, zingen en soms maken we een dansje. Het lachen wekken we heel eenvoudig op. Een voorbeeld: Iedereen doet drie tellen de handen omhoog, haalt diep adem en bij het uitademen lachen we. Of we doen klapoefeningen waarbij we klappen op het ritme van hoho hahaha. Klinkt misschien raar, maar het werkt elke keer weer.”

Betere communicatie

Hebben ouderen baat bij lachgymnastiek? “Zeker weten! Vrijwel iedereen gaat met tenminste een glimlach op het gezicht naar buiten. Ze hebben echt plezier. We zingen oude liedjes en dan ontstaan soms prachtige situaties. Laatst nog, een vrijwel blinde vrouw die plots midden in de belangstelling stond omdat ze echt alle liedjes van voor naar achteren wist te zingen. Haar partner, die erbij was, zag haar ineens weer in een heel ander daglicht. Dat is toch prachtig. Het is sowieso erg fijn als een zoon, dochter of de partner meekomt. Mensen maken weer iets leuks mee samen, dat brengt hen dichter bij elkaar en zorgt voor betere communicatie.”

Brengen en halen

,,Een sessie valt of staat natuurlijk met de deelnemers,” zegt Marion. “Ik vind het daarom ontzettend fijn dat er altijd weer vrijwilligers, medewerkers of familieleden bereid zijn om de bewoners naar de sessie te brengen en weer op te halen. Elke keer hebben we een groepje van zo’n 15 tot 20 mensen. Precies goed voor een half uurtje lekker samen lachen.”