Cynthia Meerts aan het werk in De Baenje

“Ik wil graag iets voor mensen betekenen”

“Iets voor anderen betekenen, dat vind ik belangrijk’’, zegt Cynthia Meerts, leerling verzorgende IG. Cynthia loopt stage bij zorgcentrum De Baenje in Sittard en haalt veel voldoening uit haar werk. ,,Wat is mooier dan echte aandacht geven aan mensen die het nodig hebben?’’

Cynthia (34): “Hoewel ik altijd het gevoel heb gehad, dat de zorg iets voor mij zou kunnen zijn, heb ik pas vorig jaar de stoute schoenen aangetrokken. Na een pittige selectieprocedure ben ik aangenomen en heeft Zuyderland Zorgcentra me ingeschreven bij het Arcus college.” Cynthia volgt de BBL-opleiding, die in maart is gestart. “Eerst 10 weken fulltime in de schoolbanken. Dat heb ik als behoorlijk zwaar ervaren, zeker in combinatie met mijn gezin met 2 kinderen. Bovendien was ik het studeren bepaald niet meer gewend. Na 6 weken begint de praktijk, eerst één dag per week oplopend tot vier dagen per week. Ik werk nu vier dagen per week bij De Baenje en ga nog één dag per week naar school. Naast de ‘zorgvakken’ staan hier ook vakken als Nederlands, rekenen, juridische aspecten van de zorg en medisch rekenen op het rooster. Behoorlijk pittig maar erg interessant!”

Ik leer elke dag bij

Haar eerste stagejaar bij De Baenje werkt Cynthia met somatische bewoners. “Op deze afdelingen wonen 27 mensen en als leerling heb ik met hen allemaal te maken. Het werk wordt alsmaar boeiender omdat ik – naast de verzorgende taken - steeds meer verpleegtechnische handelingen zelfstandig mag gaan aanleren en uitvoeren. Naast het reguliere werk, moet ik oefenopdrachten in het kader van mijn opleiding doen, denk aan omgaan met crisissituaties, het schrijven van een zorgplan of het bieden van persoonlijke zorg. Alles wat ik doe wordt op en top begeleid door mijn mentor vanuit de opleiding en mijn praktijk- en werkbegeleiders bij De Baenje. Zo leer ik elke dag bij.”

Fluitend naar het werk

De opleiding en stage zijn helemaal in lijn met Cynthia’s verwachtingen. “Dit werk past heel goed bij mij, ik kom hier elke dag fluitend naar toe. Ik werk bij De Baenje tot en met maart 2019, daarna ga ik voor mijn tweede stage naar een ander verzorgings- of verpleeghuis waar ik met dementerende bewoners leer werken. Dat spreekt me ook aan. Wat ik het belangrijkste vind, is echt contact krijgen met de cliënten en hen echte aandacht geven. Daar krijg je zo veel voor terug. Dat is de reden dat ik voor dit beroep heb gekozen. Het is superfijn dat ik deze kans heb gekregen.”

Een leerling komt direct bij Zuyderland in dienst

Else van Selst, manager Opleidingen bij Zuyderland Zorgcentra: “Wij hebben momenteel 160 fte leerlingen in dienst. Als leerling ben je direct bij ons in dienst en verdien je dus meteen een (leerling)salaris. Tevens betalen we de opleidingskosten. Leerlingen lopen gedurende hun opleiding op minimaal twee plekken stage. Hebben ze het diploma eenmaal op zak, dan kunnen ze gegarandeerd bij Zuyderland Zorgcentra aan de slag, waarbij we proberen om iedereen zoveel mogelijk op haar of zijn voorkeursplek te plaatsen.

Zuyderland Zorgcentra heeft leerlingen in de opleidingen Verzorgende C, Verzorgende IG, Verpleegkundige MBO (niveau 4) en Verpleegkundige HBO zowel regulier als versneld en verkort. Bij een verkorte opleiding hebben de kandidaten al een opleiding in de zorg gevolgd. Bij een versnelde opleiding gaat het om een kortere opleidingsvariant, geschikt voor kandidaten die in staat zijn de opleiding in een hoger tempo te doorlopen. Op termijn wordt de opleiding Helpende Zorg en Welzijn toegevoegd.


Een speciale vermelding verdient de gloednieuwe combi-opleiding MZ-VIG, die in september met 18 leerlingen van start is gegaan. Hierin leiden we mensen op in twee richtingen: de zorg én welzijn/gedrag. De leerlingen ontvangen straks twee mbo-diploma’s: verzorgende IG en medewerker Maatschappelijke Zorg.

Werken in de zorg: iets voor jou?

Spreekt werken in de (ouderen)zorg je aan, en ben je op zoek naar een leuke opleiding met baangarantie? Dan is een opleiding bij Zuyderland Zorgcentra wellicht iets voor jou. Kijk voor meer informatie bij de leerling vacatures op www.werkenbijzuyderland.nl. Wij onderscheiden ons van collega-zorgcentra door de ruimte voor leren met elkaar en van elkaar. Ook kent Zuyderland een grote diversiteit in functies, team samenstelingen, leerlingen en stagiaires. Voor de mbo-opleidingen werken we samen met Gilde Opleidingen, Arcus College en Leeuwenborgh Opleidingen. Voor de opleiding tot hbo-verpleegkundige, werken we samen met Zuyd Hogeschool.”

Else van Selst