Samen oud worden en zelf de regie houden

Hun oude huis kunnen ze vanuit het raam nog zien. Maar spijt dat ze er niet meer wonen, hebben Harry (91)
en Bep (84) Vernes niet. In het Sittardse zorgcentrum de Kollenberg krijgen ze hulp waar ze die ze nodig hebben, maar houden ze zelf de regie waar het kan. “We worden hier op handen gedragen.”

Een paar weken geleden kwam Bep, die aan Parkinsonisme lijdt, ten val terwijl ze een glazen schaaltje in haar handen had. “Het was een bloedbad. Gelukkig kwam er binnen een mum van tijd iemand van de verzorging om te helpen.” Heel fijn, realiseert Bep zich. Haar man Harry zit na een herseninfarct namelijk in een rolstoel en kan nog maar moeilijk lopen. Toen thuis wonen echt geen optie meer was, is het echtpaar zelf gaan uitkijken naar een geschikt zorgcentrum. De Kollenberg – onderdeel van Zuyderland Zorgcentra - kenden ze al, omdat ze er regelmatig koffie kwamen drinken. “De sfeer beviel ons meteen”, vertelt Bep. “Het is hier gezellig en de medewerkers zorgen goed voor ons. We hebben een dubbele kamer met een aparte slaapkamer gekregen, dus voldoende ruimte voor onze eigen meubels. Om andere mensen te leren kennen, zijn we vanaf het begin in het restaurant gaan eten. Je hoort wel eens slechte verhalen over zorgcentra, maar wij zijn alleen maar positief.”

Maatwerk

De komst van nieuwe bewoners in de Kollenberg wordt grondig voorbereid. “We houden altijd een intakegesprek, waarbij we de levensgeschiedenis van iemand langslopen”, legt Maaike van Kordenoordt, GZ-psycholoog bij Zuyderland Zorgcentra, uit. “Zo weten we wat voor die persoon belangrijk is en kunnen we daar rekening mee houden. Maatwerk is het uitgangspunt van onze zorg. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld gewend om uit te slapen. We regelen dan dat ze dat kunnen blijven doen. In het algemeen geldt, dat we mensen niet onnodig dingen uit handen nemen die ze nog zelf kunnen. We respecteren en bevorderen hun zelfstandigheid.”


In het geval van Harry en Bep betekent dat dat zij hun huishouden grotendeels zelf runnen. Harry: “De afwas doe ik vanuit mijn elektrisch verstelbare trippelstoel, dat gaat prima.” Bep: “We maken ook zelf de postoelen schoon. Maar dat hoeft niet als we dat niet willen.” Dat na hun verhuizing naar het zorgcentrum niet alles bij het oude bleef, was in het begin wel even wennen, erkent het echtpaar. Bep: “Ik belde bijvoorbeeld zelf de huisarts als ik dat nodig vond. Nu weet ik dat het verzorgend personeel daar graag bij betrokken wordt, maar dat moest ik echt leren.”

Vakantie

Qua zorg ondersteunen Bep en Harry vooral elkaar. Alleen bij het douchen en het aantrekken van Harry’s steunkousen en kniebrace krijgen ze hulp. Regelmatig worden ze gecheckt door de fysiotherapeut en bij problemen kunnen ze hun eigen huisarts inschakelen. Samen met een aantal medebewoners gaan ze binnenkort op vakantie naar Brabant. Met name Bep vindt het heerlijk dat de Kollenberg veel activiteiten organiseert: “Thuis zou je er niet aan denken, maar hier ga ik graag naar de creamiddagen of het koor.”


“Veel bewoners willen actief blijven meedoen”, zegt Maaike van Kordenoordt. “Daarbij staan we op het standpunt dat bewoners zo veel mogelijk zelf de regie houden. Niet iedereen wil kienen, dus proberen we vanuit de Kollenberg individuele activiteiten te organiseren of een maatje te regelen voor bewoners. Zo zou Harry graag in een koor willen zingen. We kijken nu of we in huis een nieuw koor kunnen opstarten.”


Waar vroeger in de gezondheidszorg vooral de nadruk lag op wat iemand niet meer kon, is de focus nu verschoven naar wat mensen wél nog kunnen. Van Kordenoordt: “We kijken wat je belangrijk vindt en hoe je je eigen leven kunt blijven leiden, ondanks je beperkingen. Harry en Bep wilden heel graag als echtpaar bij elkaar blijven. Het is fijn als dat dan lukt.” Dat beamen Bep en Harry volmondig. “Voor ons is het 100% belangrijk om samen te zijn”, zegt Bep. “Wij willen bij elkaar blijven”, vult Harry aan. “We willen samen oud worden.”