#Ikzorg..

Om de komende jaren meer medewerkers voor de zorgsector te interesseren, startte onlangs de landelijke campagne Ik Zorg. Deze campagne met meer dan 600 professionals door heel het land laat zien hoe divers, breed en betekenisvol werken in de zorg is. Aan de campagne doen ook Zuyderlanders mee.
Maak kennis met Mathijs, Ellen en Hans.

Mathijs (30)
verpleegkundige in opleiding

‘Mensen komen niet graag in een verzorgingshuis wonen, maar hebben soms geen keuze. Ik zie het als mijn opdracht om ze toch thuis te laten voelen, ondanks de vervelende situatie. Genezing of behandeling is vaak niet meer mogelijk, dus proberen we als hulpverleners mensen vooral zoveel mogelijk comfort te bieden in deze laatste fase van hun leven.

Hoewel ik mijn studie als hbo-verpleegkundige nog niet af heb gerond, werk ik al wel. Het grootste deel van mijn tijd ben ik kwijt aan ‘gewone’ basiszorg, zoals wassen, kleden en wondverzorging. Daarnaast houd ik me ook bezig met het opstellen van zorgplannen en overleg ik veel met andere zorgverleners en familie van de bewoners.’

Ellen (29)
verpleegkundige
Zuyderland Medisch Centrum

‘Als kind heb ik door kanker veel in het ziekenhuis gelegen. Ik heb bijzondere herinneringen overgehouden aan deze periode; de zorg van de verpleegkundigen is me bijgebleven. Daarom ben ik zelf ook het vak ingegaan.

Ik werk inmiddels met ouderen en zorg voor mijn cliënten alsof ze familie zijn. Bij ouderen heb je niet meteen duidelijkheid over het ziektebeeld. Vaak hebben ze meerdere ziektes, aandoeningen of zaken waar je als verpleegkundige rekening moet houden, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, geheugen en de thuissituatie.’

‘In de thuiszorg gaat er een andere wereld voor je open. Je leert dat iedereen een verhaal heeft en daardoor ga je anders tegen dingen aankijken. In dit werk kom je thuis bij mensen in alle lagen van de bevolking; van verslaafden tot rijke ouderen. Gezondheid discrimineert niet.

Afgelopen februari ben ik gestart met de opleiding hbo-verpleegkunde. Ik was al langere tijd wijk- en ziekenverzorgende en zocht meer uitdaging. Als verzorgende in de thuiszorg doe je de basiszorg zoals wondverzorging, medicatie geven en alle planning daaromheen. Een wijkverpleegkundige heeft meer kennis en mag daarom meer taken uitvoeren. Dat motiveert me om door te leren.

In vergelijking met het ziekenhuis heb je in de thuiszorg meer contact met cliënten. Daar is ook je takenpakket op aangepast. Je biedt niet alleen praktische zorg, maar monitort ook hoe het gaat met het huishouden, het gezin en het contact met de familie en buren. Tegenwoordig komt daar nog een aspect bij; je bekijkt hoe de inzet van zorgtechnologie iemands leven kan verbeteren. Ook op dat gebied kan er steeds meer.’

Hans (33) wijkziekenverzorgende bij Zuyderland Thuiszorg en
in opleiding tot
HBO-V verpleegkundige