Achter de schermen

Wat kunnen de diverse specialismen van Wervelkolomcentrum Zuyd zoal doen om patiënten te verlossen van rug- en nekklachten? Businessclub Zuyderland hoort meer tijdens de rondgang over de afdelingen neurochirurgie, revalidatie en pijnbestrijding.

Operatie helpt je niet beter, maar sneller van hernia af

De bekendste medische oorzaak voor uitstralende pijn in het been is de hernia. Wat is dat nou eigenlijk precies?


Letterlijk betekent hernia 'breuk'. Die breuk zit meestal op een zwakke plek van de tussenwervelschijven, vaak dichtbij een zenuwwortel. De tussenwervelschijf bestaat uit een weke kern en een stevige omhulling. Door een zwakke plek in het omhulsel wordt een deel van de weke kern naar buiten geduwd. Als dit direct tegen een zenuwwortel aan duwt, kan dat pijnklachten geven.


70 procent van de hernia’s geneest binnen drie maanden. Daarom adviseren artsen meestal eerst om te wachten. Na een jaar geneest zelfs 90 procent vanzelf. Een hernia-operatie helpt mensen dus niet beter, maar enkel sneller van de pijn af. In vijf procent van de gevallen komt de hernia na de operatie terug.


Toon Boselie - neurochirurg

Geen medische oorzaak? Misschien kan de afdeling revalidatie helpen

“Als mensen niet rechtstreeks van rugklachten af geholpen kunnen worden en daardoor beperkt worden, komen ze vaak bij ons”, vertelt revalidatiearts Roger Haenen in de oefenzaal van de afdeling revalidatie. “Maar ook in dat geval kunnen patiënten chronische pijn houden. Dat heeft een grote impact op hun leven. Pijn brengt mensen in een negatieve spiraal van slecht slapen, niet bewegen, gebrek aan sociale steun etc. Op de afdeling revalidatie leren we patiënten om beter met hun rugpijn om te gaan en waar het kan zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten te hervatten.

Invasieve pijnbehandeling

Pijn zuigt energie en heeft invloed op de psyche, werk en relaties. Anesthesioloog-pijnspecialist Dirk Peek en verpleegkundige Ludy Willems doen er op de pijnpoli alles aan om klachten acceptabel te maken, zodat mensen beter kunnen blijven functioneren.


Dat gebeurt onder meer via de invasieve pijnbehandeling Rhizotomie. Daarvoor komen onder meer herniapatiënten in aanmerking als een operatie wordt uitgesteld of afgewend. Via een dun naaldje blokkeert een radiofrequente stroom de pijnprikkels vanuit de zenuw. Peek: “In één op de drie gevallen werkt het. Honderd procent pijnvrij krijgen we nagenoeg niemand. Maar in veel gevallen kunnen we de pijn draagbaar maken. Zodanig dat het leven van patiënten er niet meer door wordt beheerst.”