Welkomstwoord David Jongen

Een volledig rookvrij Zuyderland

Een sigaretje opsteken aan de ingang of in de parkeergarage van het ziekenhuis? Dat mag niet meer. Bestuurslid David Jongen opent de Businessclub met het nieuws dat Zuyderland Heerlen en Sittard vanaf deze maand ook buiten volledige rookvrij is. “De populariteitsprijs zal ik er bij een deel van de medewerkers en patiënten niet mee winnen”, grapt Jongen. “Maar Zuyderland geeft met een geheel rookverbod wél het goede voorbeeld. Roken past niet binnen een ziekenhuis waar we mensen beter maken en helen.”

Topklinische voorloper

Trots is Jongen na de eerste visitatie van de commissie van Samenwerkende Topklinische opleidings Ziekenhuizen (STZ) op beide Zuyderland-locaties. “We zijn met vlag en wimpel geslaagd. STZ-ziekenhuizen lopen voorop met topklinische zorg, patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek, en opleiding. De commissie noemt Zuyderland zelfs één van de voorlopers van topklinische ziekenhuizen in Nederland.”

Tekort aan verpleegkundigen

Toch staat Zuyderland ook voor grote uitdagingen. “De grootste is personeel, personeel en nog eens personeel”, aldus Jongen. “Vooral verpleegkundigen zijn niet te vinden. Vergijzing is een grote oorzaak. Van de 1600 verpleegkundigen stromen er dit jaar 200 uit. Dat is een enorm probleem. Het kost ons de grootste moeite om het ziekenhuis 24-7 open te houden. Geruchten over sluiting van de SEH in Sittard kloppen gelukkig niet. Maar Zuyderland zal via opleiding en werving alle zeilen moeten bijzetten. Mocht u nog iemand weten die geïnteresseerd is in een zorgopleiding……?”