Wervelkolomcentrum Zuyd: specialisten werken samen vanuit één loket

Het binnenkort te openen Wervelkolomcentrum Zuyd wil uitgroeien tot toonaangevend centrum met topzorg voor patiënten met rug- en nekklachten. “Nieuw aan het centrum is dat diverse medische specialismen – waaronder neurochirurgie, orthopedie en pijnbestrijding – samenwerken als één multidisciplinair team”, aldus neuroloog Narender van Orshoven en orthopedisch chirurg Inez Curfs.

De noodzaak van Wervelkolomcentrum Zuyd maakt Inez Curfs aan de hand van cijfers in één klap duidelijk. “Van de 200.000 mensen met nek- en rugklachten nam de provincie Limburg er in 2016 zo’n 45.000 voor zijn rekening”, Zuyderland ziet op dit moment 11.000 rug- en nekpijnpatiënten per jaar. Dit aantal zal de komende jaren als gevolg van de vergrijzing alleen maar stijgen.”


Snel de juiste diagnose

In slechts 8 procent van de gevallen is er een duidelijke medische oorzaak, zoals de alom bekende hernia. Maar liefst 92 procent van de patiënten blijft last houden van de rug of nek zonder medische oorzaak.


Narender van Orshoven: “Om ook voor deze groep onduidelijkheid te voorkomen en snel tot een juiste diagnose en/of behandeling te komen, is samenwerking tussen diverse specialisten essentieel. Het lastige aan rugpijn is dat de oorzaak zowel orthopedisch als neurologisch kan zijn, soms is er een overlap. Vaak spelen psychosociale aspecten een rol. Specialisten van pijnbestrijding of revalidatie kunnen ook in dat geval soms klachten verhelpen of beter maken.”


Via een verwijsbrief van de huisarts worden patiënten in Wervelkolomcentrum Zuyd altijd geholpen aan één centraal wervelkolom loket. Eerste stap is een eerste diagnose bij de orthopedisch chirurg of neuroloog. Zo nodig zien beide specialisten de patiënt samen. Eventueel gaat daar een MRI-scan aan vooraf.

Multidisciplinaire behandeling

Zo’n tien procent komt in aanmerking voor een operatie, die plaatsvindt in Zuyderland Heerlen. Voor niet-operatieve behandelingen kunnen patiënten direct terecht bij één of meerdere ‘rugspecialisten’ van aanpalende afdelingen als pijnbestrijding, reumatologie of revalidatie. Eén keer per week overleggen specialisten samen over de best mogelijke behandeling voor patiënten. Multidisciplinaire behandelingen worden vanuit de afdeling revalidatie aangestuurd.


Door ervaring en onderzoek wil Wervelkolomcentrum Zuyd uiteindelijk komen tot één uniforme aanpak van wervelkolom gerelateerde klachten binnen Limburg. Er wordt ook gestreefd naar een nauwe samenwerking met huisartsen en fysiotherapeuten.