Rondleiding door het Ziekenhuis van de 21e eeuw

De deelnemers gaan in drie groepen uiteen voor een uitgebreide rondleiding door het ziekenhuis. Tijdens de rondgang valt goed op dat Zuyderland Sittard-Geleen met recht het ziekenhuis van de 21e eeuw genoemd mag worden. Met de bouw liep het ziekenhuis (destijds nog Orbis) ver op de muziek vooruit en dat is eigenlijk nog steeds zo. Je hebt bij binnenkomst niet direct het gevoel dat je in een ziekenhuis komt. De omgeving oogt vriendelijk en dat heeft alles te maken met de doordachte lichtinval, keuze van materialen (hout en marmer) en kleurgebruik. Het ziekenhuis ademt gastvrijheid en privacy.

Volledig gescheiden stromen

Patiënten- en goederenstromen zijn in Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen volledig gescheiden. Patiënten zien alleen de ‘voorkant’; het atrium, de centrale aanmeldbalies, wachtruimten en spreekkamers. Ze maken gebruik van openbare liften en trappen om op hun plaats van bestemming te komen.


Aan de ‘achterkant’ bevinden zich de Kennis-en Expertisecentra (4 in totaal) waar artsen, verpleegkundigen, managers en medewerkers van verschillende afdelingen elkaar ontmoeten en samenwerken. Elk Kennis & Expertisecentrum is een open ruimte met flexibele werkplekken. Het is een efficiënte werkomgeving met een informele sfeer. Het gevoel één team te zijn wordt erdoor versterkt.


Het personeel gebruikt personenliften en –trappen vanuit de kelder. Ook goederen worden op deze manier onzichtbaar voor de patiënt door het ziekenhuis getransporteerd.

Alles draait om de patiënt

Patiënten die korte of langere tijd in het ziekenhuis moeten blijven, doen dat in warm ingerichte dag- of verpleegafdelingen die - dankzij uitgekiende kleur- en materialenkeuze – ook al niet direct doen denken aan een ziekenhuis.


In de ruim 400 eenpersoonskamers hebben de patiënten zo veel mogelijk vrijheid. Zo hangt langs elk bed de ‘Beagle Box’. Dat is een tablet waarmee de patiënt van alles zelf kan regelen; de temperatuur in de kamer, gordijnen open of dicht, televisie kijken en nog veel meer. Elke kamer beschikt bovendien over een grote privé badkamer én een slaapbank voor een familielid.

‘Attentie! Automatisch transport’

Die waarschuwing klinkt overal in de kelder. In Zuyderland Sittard-Geleen worden materialen, middelen, voeding en afval volledig geautomatiseerd aan- en afgevoerd. Dat gebeurt met zogenaamde AVG’s (Automated Guided Vehicle). Ze staan in oplaadstations in de kelder te wachten tot ze worden afgeroepen. Ze laden de spullen per afdeling in en brengen ze naar de plaats van bestemming. Om dit proces in goede banen te leiden, wordt op elke afdeling 2 of 3 keer per dag de voorraad (barcodes) gescand, bestellingen doorgestuurd naar het centraal magazijn in Oss, en op afroep geleverd, zodat alles op tijd weer is aangevuld.

Elke dag de juiste kleding in de juiste maat

In Zuyderland gaat alles digitaal. Ook de uitgifte van werkkleding. Medewerkers komen het ziekenhuis via de kelder binnen. Ze scannen hun pasje bij het kledinguitgifte-loket en krijgen de juiste kleding in de juiste maat aangeboden. Aan het einde van de dag leveren ze de kleding weer in, zodat deze gewassen en gestreken kan worden voor een nieuwe werkdag.